Jak zrobić watruszki - rosyjskie drożdżówki z serem

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Desery
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 01.10.2013 / 18:40
  • Odsłony: 11 721
  • Ocena: 4.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Do poradnika jak zrobić watruszki - rosyjskie drożdżówki z serem przypisano następujące tagi:

Watruszki to inaczej drożdżowe słodkie bułeczki z serem. Zrobić je jest bardzo prosto ale wymagają trochę Twojego czasu i nie jest to szybki pomysł na deser, ponieważ ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Ale efektem są wspaniałe, rosyjskie watruszki które do dziś są sprzedawane w piekarniach i które na pewno pamiętasz z dzieciństwa, bo wtedy przypadał okres ich największej świetności.

Drożdżówki z serem brzmią zwyczajnie i nie kojarzą nam się z czymś niesamowitym, szczególnym i fantastycznym. To pewnie dlatego, że sklepowe watruszki są robione masowo ze zwykłych składników z dodatkiem ulepszaczy i dlatego takie drozdzowki z serem mają mało wspólnego z porcją deserowa jaką możemy zrobić sami w domu. Poza tym, ten przepis można też wykorzystać do robienia samych bułeczek drożdżowych. I wtedy dać własne nadzienie lub jeść takie bułki na słodko. Bułeczki drożdżowe najlepiej będą smakować z dżemem i jeśli lubisz śniadania na słodko to bierz się za ten przepis.

Dołącz do nas na www.allrecipes.pl

  • SKŁADNIKI

  • 110 ml ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła stopionego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • Nadzienie:
  • 500 g zmielonego sera białego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo
  • 1 żółtko

Kategoria: Ciasta i desery > Desery

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić watruszki - rosyjskie drożdżówki z serem skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków