Jak zrobić watruszki - rosyjskie drożdżówki z serem

Poradnik dodany przez: BestRecipes 01 Oct, 2013 - Desery
13916 4

Watruszki to inaczej drożdżowe słodkie bułeczki z serem. Zrobić je jest bardzo prosto ale wymagają trochę Twojego czasu i nie jest to szybki pomysł na deser, ponieważ ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Ale efektem są wspaniałe, rosyjskie watruszki które do dziś są sprzedawane w piekarniach i które na pewno pamiętasz z dzieciństwa, bo wtedy przypadał okres ich największej świetności.

Drożdżówki z serem brzmią zwyczajnie i nie kojarzą nam się z czymś niesamowitym, szczególnym i fantastycznym. To pewnie dlatego, że sklepowe watruszki są robione masowo ze zwykłych składników z dodatkiem ulepszaczy i dlatego takie drozdzowki z serem mają mało wspólnego z porcją deserowa jaką możemy zrobić sami w domu. Poza tym, ten przepis można też wykorzystać do robienia samych bułeczek drożdżowych. I wtedy dać własne nadzienie lub jeść takie bułki na słodko. Bułeczki drożdżowe najlepiej będą smakować z dżemem i jeśli lubisz śniadania na słodko to bierz się za ten przepis.

Dołącz do nas na www.allrecipes.pl

Składniki:

  • 110 ml ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła stopionego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • Nadzienie:
  • 500 g zmielonego sera białego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo
  • 1 żółtko

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić watruszki - rosyjskie drożdżówki z serem przypisano następujące tagi:

desery drożdżówki watruszki bułeczki drożdżowe drożdżówki z serem pomysł na deser rosyjskie drożdżówki

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić watruszki - rosyjskie drożdżówki z serem skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...