Wiadomo, że najlepiej smakuje to co sami ugotujemy - nie inaczej ma się sprawa z ciastami wielkanocnymi. Własnoręcznie upieczona babka drożdżowa na pewno zrobi furorę na Wielkanocnym stole i zdeklasuje kupne babki piaskowe. Ten banalny przepis na ciasto będzie doskonałą odskocznią od przereklamowanych babek świątecznych. Jest sprawdzony, a zrobiona babka jest przepyszna, a sam przepis jest na tyle prosty, że możemy do pomocy przy jego wykonaniu "zatrudnić" najmłodszych i pokazać im magię wspólnego gotowania na święta co z pewnością sprawi im dużo radości i zabawy.
Składniki potrzebne do naszej babki drożdżowej: 250 ml mleka, 150 gram cukru, po 50 gram migdałów oraz skórki pomarańczowej oraz 100 gram rodzynek, 50 gram świeżych drożdży, 50 gram roztopionego masła oraz 4 żółtka jaj.
Przepis na babkę: podgrzewam mleko. Do ciepłego mleka dodaję łyżkę cukru, pokruszone drożdże i tyle mąki, aby masa miała konsystencje gęstej śmietany. Miksuję żółtka z cukrem na puszysta masę. Roztapiam masło. Zaczyn drożdżowy, mąkę i żółtka z cukrem dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto. Na koniec dodaję roztopione masło. Po wyrobieniu, odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Po godzinie do ciasta dodaję płatki migdałów (mogą być cale migdały), rodzynki i skórkę pomarańczową. Ciasto przez chwilę wyrabiam i odstawiam na 40minut. Następnie ciasto przekładam do formy z kominem. Piekarnik nagrzewam 180 st. C, piekę 40minut.
Alex Nekita - Jazz background music 15 min(Free download - CC)