Jak zrobić wino pigwowe cz.1

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Alkohole
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 17.10.2014 / 14:51
  • Odsłony: 11 707
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

malinowynos_pl

Do poradnika jak zrobić wino pigwowe cz.1 przypisano następujące tagi:

Pigwy to dosyć mało znane owoce w naszym kraju i nie są wyjątkowo popularne. Jednak nadają się do wyrobu bardzo dobrego wina o świetnym smaku i aromacie. Wino z pigwy tworzy się nieco podobnie jak wino z jabłek, które możecie zobaczyć tutaj:
http://kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-wino-jablkowe-cz-1

Przepis na wino pigwowe jest tutaj dokładnie opisany i korzystając z tego poradnika na pewno wam wyjdzie świetne domowe wino. Przepis także w formie tekstowej skróconej macie poniżej:

Pigwy oczyszczamy z liści i dokładnie myjemy. Następnie trzeba wykroić gniazda nasienne, ogonki i końcówki. Tak oczyszczone owoce mielimy lub można też pokroić je w drobne plasterki. Potem wszystko wsypujemy to do wiaderka fermentacyjnego. Całość zalać syropem cukrowym zrobionym z 3 kilogramów cukru i 10 litrów wody. Następnie dodajemy drożdże i pożywke i nastaw dokładnie mieszamy. Wiaderko szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie, mieszając raz dziennie. Po tym czasie nastaw filtrujemy, przez sitka czy durszlak usuwając owoce, a sam wywar wlewamy do uprzednio umytego i odkażonego balonu 25l i do tego rozrabiamy syrop cukrowy z 2 kilogramów cukru i 7 litrów wody. Balon odstawiamy na kilka tygodni do dalszej fermentacji. 

Facebook - https://www.facebook.com/malinowynospl?fref=ts

  • SKŁADNIKI

  • - 10-15 kg owoców pigwy
  • - 5 kg cukru
  • - ok 19 l wody
  • - pożywka
  • - drożdże

Kategoria: Napoje i drinki > Alkohole

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić wino pigwowe cz.1 skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków