Jak zrobić wino ryżowe cz.1 - Wermut (wino ziołowe)

Poradnik dodany przez: malinowynos_pl
33639 5

Wino ryżowe i pierwszy film z serii związanej z pędzeniem wina z ryżu. Własny, prywatny i domowy wyrób wina nie jest taki trudny, o czym pewnie mogliście się przekonać oglądając poprzednie poradniki i poprzednie przepisy na domowy wyrób wina. Tym razem wermut. Przepis inaczej zwany sposobem na wino ryżowe. Poniżej opis tekstowy pomysłu i sposobu wykonania tego wina ziołowego.

Na początku ryż przepłukujemy kilka razy w wodzie, a następnie wrzucamy go do przygotowanego wcześniej balonu. We wrzątku parzymy chwilę rodzynki. które możemy potem rozdrobnić, posiekać i tak przygotowane wrzucamy do balonu. Domowy wyrób wina wymaga oczywiście syropu cukrowego i dlatego w wodzie rozpuszczamy 7 kg cukru a po ostudzeniu naszą pierwsza część syropu dodajemy do nastawu.

Czas na kwasek cytrynowy, dodanie pożywki dla drożdży, matki drożdżowej i wszystkich potrzebnych przypraw. To wszystko dobrze razem ze sobą mieszamy. Na ten czas to tyle. Po tygodniu trzeba dodać do naszego wina ryżowego kolejną partię cukru, czyli 5 kg cukru rozpuszczamy w wodzie i dolewamy taki syrop do balonu aby go dopełnić. Następnie po miesiącu odrzucamy ryż z rodzynkami z nastawu a balon dopełniamy do pełna wodą i dalej fermentujemy

Sklep internetowy - http://www.malinowynos.pl

Facebook - https://www.facebook.com/malinowynospl?fref=ts

Składniki:

  • Składniki (54 l):
  • - 10 kg ryżu
  • - 12 kg cukru
  • - 2 kg rodzynek
  • - 200 g kwasku cytrynowego
  • - przyprawy: zioła prowansalskie 100g; kurkuma 30g
  • - drożdże BAyanus G-995 10g
  • - pożywka Aktivit 15g

Do poradnika Jak zrobić wino ryżowe cz.1 - Wermut (wino ziołowe) przypisano następujące tagi:

alkohole wino ziołowe wino ryżowe wino z ryżu wermut przepis domowy wyrób wina

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić wino ryżowe cz.1 - Wermut (wino ziołowe) skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...