Wino ryżowe i pierwszy film z serii związanej z pędzeniem wina z ryżu. Własny, prywatny i domowy wyrób wina nie jest taki trudny, o czym pewnie mogliście się przekonać oglądając poprzednie poradniki i poprzednie przepisy na domowy wyrób wina. Tym razem wermut. Przepis inaczej zwany sposobem na wino ryżowe. Poniżej opis tekstowy pomysłu i sposobu wykonania tego wina ziołowego.
Na początku ryż przepłukujemy kilka razy w wodzie, a następnie wrzucamy go do przygotowanego wcześniej balonu. We wrzątku parzymy chwilę rodzynki. które możemy potem rozdrobnić, posiekać i tak przygotowane wrzucamy do balonu. Domowy wyrób wina wymaga oczywiście syropu cukrowego i dlatego w wodzie rozpuszczamy 7 kg cukru a po ostudzeniu naszą pierwsza część syropu dodajemy do nastawu.
Czas na kwasek cytrynowy, dodanie pożywki dla drożdży, matki drożdżowej i wszystkich potrzebnych przypraw. To wszystko dobrze razem ze sobą mieszamy. Na ten czas to tyle. Po tygodniu trzeba dodać do naszego wina ryżowego kolejną partię cukru, czyli 5 kg cukru rozpuszczamy w wodzie i dolewamy taki syrop do balonu aby go dopełnić. Następnie po miesiącu odrzucamy ryż z rodzynkami z nastawu a balon dopełniamy do pełna wodą i dalej fermentujemy
Sklep internetowy - http://www.malinowynos.pl
Facebook - https://www.facebook.com/malinowynospl?fref=ts