Musimy zebrać ok 10 litrów główek mniszka lekarskiego do wiaderka. Tak, będzie to trochę pracy i zbierania ale naprawdę warto. Poza tym, spędzicie czas na świeżym powietrzu co zawsze jest plusem. Pamiętajcie tylko, że jak w słoneczny poranek wybierzecie się na polanę z mleczami, to najlepiej zbierać mniszki lekarskie z dala od drogi.
Jak już to zrobimy, to rozkładamy na chwilę na gazetę mlecze, żeby robaczki sobie poszły:) Po czym musimy oskubać płatki mniszków lekarskich. Do naszego domowego wina będziemy potrzebować tylko żółtych płatków, bez zielonych końcówek. Ile tych płatków? To zależy czy będą zbite czy nie, także ciężko powiedzieć - garnek 15 litrowy dobrze by było zapełnić na 20 litrów winka. Jeżeli nie chce wam się tyle zbierać i obierać to zmniejszcie proporcje i zróbcie zamiast 20 litrów wina np. 10 litrów.
Po przygotowaniu mniszków lekarskich, garnek z płatkami zalewamy 5 litrami wrzątku, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. (max 48 godzin). Długo ich tak nie trzymamy bo nam to po prostu zgnije i będzie do wyrzucenia. Po tym czasie wywar na nasze wino z mlecza wlewamy do balonu a płatki wyrzucamy. I do balonu dodajemy syrop cukrowy (można go podzielić na dwie partie jak ktoś chce) kwasek, pożywkę i drożdże i fermentujemy:)
Zapraszamy serdecznie na naszą stronę:
http://www.malinowynos.pl/