Jak zrobić wino z żyta cz.1

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Alkohole
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 07.01.2015 / 16:00
  • Odsłony: 20 477
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

malinowynos_pl

Do poradnika jak zrobić wino z żyta cz.1 przypisano następujące tagi:

Szybkie i proste wino nie musi być tylko z jabłek. Dobrym pomysłem na coś prostego, czyli na domowe wino jest wino z żyta. Nie wiem czy słyszeliście o takiej możliwości dlatego tym bardziej zapraszam do poradnika. Wino żytnie to jeden z wielu pomysłów jakie możecie samodzielnie wykorzystać przy produkcji domowego wina.

Na początku trzeba bardzo dobrze i dokładnie opłukać żyto w zimnej wodzie, przynajmniej kilka razy w celu pozbycia się niepotrzebnej frakcji.
Następnie trzeba wyjałowić zboże przed robieniem domowego wina, czyli pozbyć się drobnoustrojów. W tym celu do do garnka z 5l przegotowanej letniej wody dodajcie kwasek cytrynowy i 1g pirosiarczynu potasu i dobrze zamieszajcie wszystko.
Całość dolewacie do żyta i zostawiacie na kilka godzin.
W międzyczasie można przygotować syrop cukrowy czyli w tym przypadku 3 kg cukru rozpuszczacie w 5l wody i dodajecie to do naszego żyta, dodając też pożywkę do drożdży.
Następnie kolejne 8l wody i na koniec trzeba dodać przygotowane wcześniej drożdże. Całość dobrze mieszacie, zamykacie szczelnie i odstawiacie do fermentacji.
Po upływie tygodnia dodajecie kolejną partię cukru czyli tym razem 2kg cukru rozpuszczacie w 2-3l wody.
Po 3-4 tygodniach odfitrowywujecie żyto od nastawu i odstawiacie wino domowe na cichą fermentację uprzednio przelewając je do szklanego balonu 20l. Smacznego!

  • SKŁADNIKI

  • Wino z Żyta 20l (ok 14%):
  • - 5kg żyta
  • - 5kg cukru
  • - 100g kwasku cytrynowego
  • - ok 20l wody
  • - pożywka i drożdże

Kategoria: Napoje i drinki > Alkohole

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić wino z żyta cz.1 skomentowało 1 osób.

Pozostało 1500 znaków