Szybkie i proste wino nie musi być tylko z jabłek. Dobrym pomysłem na coś prostego, czyli na domowe wino jest wino z żyta. Nie wiem czy słyszeliście o takiej możliwości dlatego tym bardziej zapraszam do poradnika. Wino żytnie to jeden z wielu pomysłów jakie możecie samodzielnie wykorzystać przy produkcji domowego wina.
Na początku trzeba bardzo dobrze i dokładnie opłukać żyto w zimnej wodzie, przynajmniej kilka razy w celu pozbycia się niepotrzebnej frakcji.
Następnie trzeba wyjałowić zboże przed robieniem domowego wina, czyli pozbyć się drobnoustrojów. W tym celu do do garnka z 5l przegotowanej letniej wody dodajcie kwasek cytrynowy i 1g pirosiarczynu potasu i dobrze zamieszajcie wszystko.
Całość dolewacie do żyta i zostawiacie na kilka godzin.
W międzyczasie można przygotować syrop cukrowy czyli w tym przypadku 3 kg cukru rozpuszczacie w 5l wody i dodajecie to do naszego żyta, dodając też pożywkę do drożdży.
Następnie kolejne 8l wody i na koniec trzeba dodać przygotowane wcześniej drożdże. Całość dobrze mieszacie, zamykacie szczelnie i odstawiacie do fermentacji.
Po upływie tygodnia dodajecie kolejną partię cukru czyli tym razem 2kg cukru rozpuszczacie w 2-3l wody.
Po 3-4 tygodniach odfitrowywujecie żyto od nastawu i odstawiacie wino domowe na cichą fermentację uprzednio przelewając je do szklanego balonu 20l. Smacznego!