Jak zrobić włoskie pieczywo - Focaccia z anchois i pomidorami

Poradnik dodany przez: kotlet_tv
55008 4.42

Focaccia jest potrawą z kuchni włoskiej, a dokładniej to taki rodzaj pieczywa. Myślę, że może być używany jako spód do pizzy. W mojej wersji ma nie tylko spód, ale i wierzch. Nadzienie jest w środku, a to sprawia, że cały aromat wydobywa się dopiero po przekrojeniu focacci. Focaccia jest szybkim daniem i bardzo sycącym. Tym razem zrobiłam ją z aromatycznymi anchois, smakowitymi pomidorami a całość dopełniłam smakiem serka camebert (koziego). Pycha!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 7 g drożdży instant lub 14 g świeżych
  • 5 łyżek oliwy
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody
  • Puszka anchois
  • 2 pomidory
  • Pół serka camembert (najlepiej kozi)
  • Trochę sera typu corregio (tak dla smaku)

Do poradnika Jak zrobić włoskie pieczywo - Focaccia z anchois i pomidorami przypisano następujące tagi:

jedzenie pizza spod pomidory włoskie pieczywo pizzy focaccia anchois pomidorami camembert

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić włoskie pieczywo - Focaccia z anchois i pomidorami skomentowało 3 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...