Jak zrobić wodzionkę

Poradnik dodany przez: henieknw 27 Oct, 2008 - Zupy
128762 4.57

Wodzionka (Wodzianka) zrobiona przez Ślązaków – regionalna zupa śląska. Jej bazą jest gorąca woda, którą zalewa się pozostałe, bardzo proste składniki. Sporządzana przez zalanie czerstwego chleba (2-3 dniowego) rosołem lub wodą z kostką bulionową, a następnie dodanie czosnku (drobno posiekanego i rozgniecionego z solą). Dodaje się też smalcu lub masła. Wodzionka jest też czasem spożywana z bratkartoflami, czyli pieczonymi ziemniakami. Wodzionka wykonywana zgodnie z 'tradycyjną recepturą', zawiera boczek pokrojony w kostki, usmażony na patelni, tak żeby powstały skwarki. Czosnek zagniata się z solą, a czerstwy chleb kroi i dokłada czosnek, zalewając wszystko skwarkami z tłuszczem, a następnie gorącą wodą.

Składniki:

  • chlebek
  • woda
  • przyprawy
  • masło
  • czosnek
  • sól

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić wodzionkę przypisano następujące tagi:

gotowanie przepis zupa danie wodzionka potrawa śląsk zupy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić wodzionkę skomentowało 37 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...