Jak zrobić wypasione żeberka

Poradnik dodany przez: Zenderos
6122 0

Nie są kojarzone z wykwintnymi daniami serwowanymi w restauracjach. Jednak żeberka znajdują swoich amatorów i to całkiem spore grono. Przygotowywane na słodko i na ostro, mogą być podawane z ziemniaczkami, frytkami czy surówką, a także w sosie barbeque. W letnie, upalne dni potrawy z grill to podstawa domowej kuchni, jednak i w czasie, kiedy pogoda nie dopisuje, można przyrządzić smaczne dania.

Choć kuchnia polska nie posiada zbyt wielu wariacji związanych z tego rodzaju mięsem, to może się poszczycić dobrze zaimportowanymi przepisami, łącznie z tymi, które podbijają serca smakoszy zza oceanu. Warto więc poszukać wśród internetowych przepisów i inspiracji. Ten filmik pokazuje, jak przygotować klasyczne żeberka w piekarniku.

Na początku wideo pojawia się lista składników, które należy połączyć, by otrzymać marynatę. Następnie naciera się nią mięso z obu stron i wkłada do piekarnika. W tym czasie przygotowuje się sos barbeque z listy składników, jaka pojawia się na bieżąca w trakcie trwania filmiku. Należy nią następnie natrzeć na wpół upieczone mięso i pozostawić w piekarniku na następne dwie godziny.

To idealny pomysł na obiad, szczególnie, gdy domownicy lubią soczyste, smaczne dania z grilla. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, a składniki są w większości łatwo dostępne w każdym sklepie. Jedynie pieczenie może się nieco wydłużyć, więc powinno się zacząć już wcześnie rano. Gotowanie dla całej rodziny to spore wyzwanie, ale dzięki temu filmikowi będziemy w stanie przyrządzić coś naprawdę wspaniałego, co rzadko pojawia się na polskich stołach w niedzielne popołudnia. Jednak kuchnia amerykańska uznała go za specjał.

Składniki:

  • Sos BBQ:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki whiskey
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Do poradnika Jak zrobić wypasione żeberka przypisano następujące tagi:

kuchnia gotowanie wieprzowina żeberka pomysł na obiad barbeque

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić wypasione żeberka skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...