Jak zrobić złociste placki po węgiersku z jasnym sosem gulaszowym

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Dania specjalne
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 16.01.2011 / 12:48
  • Odsłony: 57 384
  • Ocena: 4.60
  • Głosy: 10
  •  
SkutecznieTv
Ekspert

Poradnik dodany przez:

SkutecznieTv

Do poradnika jak zrobić złociste placki po węgiersku z jasnym sosem gulaszowym przypisano następujące tagi:

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z jasnym sosem gulaszowym z papryką w trzech kolorach i zrumienioną cebulką... Placki ziemniaczane to klasyka w naszej kuchni, można je podawać na wiele sposobów, ale jednym z najsmaczniejszych jest bodajże sposób "węgierski", który z Węgrami chyba wiele wspólnego nie ma, no może z wyjątkiem słowa "gulasz" i dużej ilości papryki:) Ale jest smaczny:) Każdy zapewne przyrządza je inaczej i to zarówno placki, jak i sos, z którym się je podaje. Pokażę dzisiaj jeden z moich sposobów na takie złociste placki z gulaszem. Nam bardzo w tej wersji smakują, toteż polecam:)

  • SKŁADNIKI

  • Gulasz:
  • 350 g chudej wieprzowiny
  • (można także inne: wołowina lub drób)
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól według smaku i uznania
  • 1 cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2-3 szklanki bulionu
  • (domowy lub jeśli nie mam to z kostki; jeśli nie chcę później zagęszczać sosu mąką, to na tę ilość mięsa biorę na początku tylko 2 szklanki bulionu, po odparowaniu sos sam naturalnie zgęstnieje)
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 1/4 szklanki śmietany do zup i sosów (ja biorę 18%)
  • tłuszcz do podsmażenia mięsa i warzyw (najlepiej smalec ale można też olej)
  • opcjonalnie: 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody do jej rozprowadzenia (jeśli nie chcę zagęszczać to daję mniej bulionu)
  • Placki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • (ja biorę ghee ale to może być także smalec lub olej)

Kategoria: Dania specjalne

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić złociste placki po węgiersku z jasnym sosem gulaszowym skomentowało 1 osób.

Pozostało 1500 znaków