Jak zrobić zrazy wołowe z cebulą i ziemniakami

Poradnik dodany przez: Wiktorren
74648 4.43

Zrazy, nazywane także czasami bitkami to prosty ale bardzo sycący posiłek. Wersja, którą tutaj prezentuję nazywana jest także zrazami po nelsońsku od admirała floty brytyjskiej, który ponoć je uwielbiał :) Danie wygląda na proste, jednak jest dość skomplikowane w przygotowaniu i trzeba poświęcić mu sporo czasu.

Składniki:

  • * 1 kg wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • * 1 kg ziemniaków
  • * 3 duże cebule
  • * 50g suszonych grzybów
  • * 250ml śmietany
  • * olej do smażenia
  • * przyprawy
  • Przygotowanie:
  • Grzyby myjemy i moczymy w przegotowanej wodzie
  • aż nabiorą odpowiedniej miękkości.
  • Gotujemy w tej samej wodzie przez około 30 minut. Suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wołowinę kroimy w cienkie plastry
  • rozbijamy tłuczkiem
  • pieprzymy.
  • Rozgrzewamy na patelni olej. Każdy kawałek obsmażamy z obu stron.
  • Po zdjęciu z patelni - solimy.
  • Umyte ziemniaki gotujemy w łupinach przez 10 minut.
  • Wodę na ziemniaki wcześniej solimy.
  • Obgotowane ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki.
  • Cebulę także kroimy na plasterki.
  • Do garnka przelewamy tłuszcz na którym smażyliśmy zrazy
  • a następnie układamy warstwami: ziemniaki
  • cebulę oraz zrazy
  • Całość polewamy wywarem z grzybów z dodatkiem samych grzybów i śmietany.
  • Dusimy na małym ogniu
  • aż mięso będzie miękkie.
  • Smacznego !!!

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić zrazy wołowe z cebulą i ziemniakami przypisano następujące tagi:

cebula jedzenie ziemniaki obiad mięso danie wołowina wołowe zrazy bitki nelsońsku zawijane

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić zrazy wołowe z cebulą i ziemniakami skomentowało 2 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...