Jak zrobić zrazy wołowe z cebulą i ziemniakami

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Wołowina
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 23.09.2009 / 14:00
  • Odsłony: 74 477
  • Ocena: 4.43
  • Głosy: 7
  •  

Poradnik dodany przez:

Wiktorren

Do poradnika jak zrobić zrazy wołowe z cebulą i ziemniakami przypisano następujące tagi:

Zrazy, nazywane także czasami bitkami to prosty ale bardzo sycący posiłek. Wersja, którą tutaj prezentuję nazywana jest także zrazami po nelsońsku od admirała floty brytyjskiej, który ponoć je uwielbiał :) Danie wygląda na proste, jednak jest dość skomplikowane w przygotowaniu i trzeba poświęcić mu sporo czasu.

  • SKŁADNIKI

  • * 1 kg wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • * 1 kg ziemniaków
  • * 3 duże cebule
  • * 50g suszonych grzybów
  • * 250ml śmietany
  • * olej do smażenia
  • * przyprawy
  • Przygotowanie:
  • Grzyby myjemy i moczymy w przegotowanej wodzie, aż nabiorą odpowiedniej miękkości.
  • Gotujemy w tej samej wodzie przez około 30 minut. Suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wołowinę kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem, pieprzymy.
  • Rozgrzewamy na patelni olej. Każdy kawałek obsmażamy z obu stron.
  • Po zdjęciu z patelni - solimy.
  • Umyte ziemniaki gotujemy w łupinach przez 10 minut.
  • Wodę na ziemniaki wcześniej solimy.
  • Obgotowane ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki.
  • Cebulę także kroimy na plasterki.
  • Do garnka przelewamy tłuszcz na którym smażyliśmy zrazy
  • a następnie układamy warstwami: ziemniaki, cebulę oraz zrazy
  • Całość polewamy wywarem z grzybów z dodatkiem samych grzybów i śmietany.
  • Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Smacznego !!!

Kategoria: Dania mięsne > Wołowina

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić zrazy wołowe z cebulą i ziemniakami skomentowało 2 osób.

Pozostało 1500 znaków