Zupa krem to jedna z możliwości, aby wyjść z gotowania typowej zupy na każdy obiad. Krem z cukinii to danie, które w wielu domach nie jest jedzone zbyt często, dlatego można to wykorzystać także jako element obiadu, jeśli akurat w domu przebywają goście. Ten przepis na zupę dotyczy świeżego i zielonego dania, które jest idealne nie tylko na wiosnę, ale także zimą, gdy często brakuje pewnej odmiany w menu.
Do przygotowania takiego dania jak zupa krem z warzyw należy przygotować: cukinię, pora, szpinak, ziemniaki, cebulę, masło, sól, prażony słonecznik oraz pieprz. Jeśli nie można zakupić prażonego słonecznika lub chce się wykonać przepis od początku do końca samodzielnie, wystarczy prażyć ziarna przez dwie minuty na rozgrzanej patelni. Na początku należy oczywiście obrać i oczyścić warzywa. Należy gotować je przez dwadzieścia minut i, jak w przypadku każdego takiego dania jak zupa krem konieczne jest roztarcie blenderem ugotowanych składników. Przed wymieszaniem warto dodać do smaku sól i pieprz. Ilość tych przypraw należy odmierzyć samodzielnie według uznania. Dla ozdoby i lepszego smaku należy posypać ją słonecznikiem i świeżą natką zielonej pietruszki. Taka zdrowa żywność często wyróżnia się nie tylko niesamowitym smakiem, ale także poprawia humor. Dlatego taki pomysł na obiad na pewno zostanie doceniony przez gości i domowników. Taką zupę krem można również wykorzystać, jeśli chce się ugotować dania w jednym kolorze. Krem z cukinii w połączeniu ze szpinakiem zawsze ma piękny zielony kolor, który pasuje również do takich dań jak na przykład ciasto szpinakowe.