Jak zrobić zupę paprykową

Poradnik dodany przez: Mceno00 13 Oct, 2014 - Zupy
13183 5

Jeżeli lubicie zupę pomidorową to zupa paprykowa także powinna wam smakować a może nawet przebije smak znanej i dobrze przygotowanej pomidorówki. Szczególnie warta polecenia jest w sezonie świeżych warzyw, kiedy to papryka nie kosztuje dużo. Zupa paprykowa najlepiej będzie smakować nie z makaronem, ale z kluskami, ryżem lub kaszą. Przepis na zupę z tego poradnika jest bardzo podobny do przepisu na zupę pomidorową. Bo w sumie zupa paprykowa to taka pomidorówka z dodatkiem papryki. To warzywo świetnie zmienia znany nam smak co powoduje, że zwykła i lubiana zupa pomidorowa staje się jeszcze lepsza. 

Ten pomysł na obiad wykonasz łatwo, jeśli tylko przygotowywanie zup jest Ci znane. Zupa paprykowa może być pierwszym daniem (wtedy na początek dwudaniowego obiadu podaj ją w misce z małą ilościa klusek) albo może stanowić osobne, głowne danie czyli być sama w sobie pomysłem na obiad

Przepis na zupę dokładnie jest tutaj opisany i wystarczy zaopatrzyć się w świeże warzywa i zacząć działać w kuchni.

Składniki:

  • 2 spore czerwone papryki słodkie
  • 5-6 pomidorków czerwonych
  • 4-5 marchewek
  • 1 spora pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki śmietany
  • troszkę masła do zeszklenia cebuli
  • 1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej
  • świeże zioła takie jak tymianek; rozmaryn; bazylia
  • pęczek natki z pietruszki
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić zupę paprykową przypisano następujące tagi:

zupy pomysł na obiad zupa pomidorowa przepis na zupę zupy przepisy zupa paprykowa

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić zupę paprykową skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...