Jak zrobić zupę pomidorową z pieczonych pomidorów

Poradnik dodany przez: Topor1789
11002 0

Zupa pomidorowa to przepis na zupę którzy chyba wszyscy znają i nie ma osoby w Polsce która by nie miała okazji spróbować zupy pomidorowej. Czy jest jeszcze coś co może ulepszyć ten znany przepis? Na zupę pomidorową wiemy co się składa ale kiedy trochę inaczej podejdziemy do tematu, to możemy otrzymać coś wyjątkowego. A to dlatego, że pieczone pomidory nadają fantastyczny smak zupie pomidorowej, która w efekcie będzie lekko słodkawa oraz pełna aromatu, dzięki tymiankowi i bazylii. Jedwabista, kremowa konsystencja zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Danie restauracyjne wysokich lotów - tak można określić ten przepis na zupę pomidorową. 

Pamiętajcie tylko, aby użyć do takiej zupy odpowiednich pomidorów. Tylko mocno dojrzałe w gruncie pomidory się nadają więc jest to sezonowa zupa, którą najlepiej wykonać w sierpniu i wrześniu. Pomidory, które kupujemy w zimie w ogóle się nie sprawdzą i nie warto nawet próbować. 


Pieczone pomidory to świetne rozwiązanie dla przepisu na zupę pomidorową. Na koniec warto nasze danie udekorować kostkami fety lub podać naszą zupę z grzankami z wiejskiego chleba i z kawałkiem sera koziego.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów
  • spora główka czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1- 2 szklanki warzywnego bulionu - ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 gałązki tymianku (można zastąpić sporą szczyptą suszonego)
  • kilka gałązek bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • do podania:
  • grzanki z dobrego chleba z oliwą
  • ser feta lub ser kozi lub z mleka mieszanego
  • listki bazylii

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przypisano następujące tagi:

zupy zupa pomidorowa przepis na zupę pomidorową przepis na zupę zupa pomidorowa przepis pieczone pomidory

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić zupę pomidorową z pieczonych pomidorów skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...