Zupa pomidorowa to przepis na zupę którzy chyba wszyscy znają i nie ma osoby w Polsce która by nie miała okazji spróbować zupy pomidorowej. Czy jest jeszcze coś co może ulepszyć ten znany przepis? Na zupę pomidorową wiemy co się składa ale kiedy trochę inaczej podejdziemy do tematu, to możemy otrzymać coś wyjątkowego. A to dlatego, że pieczone pomidory nadają fantastyczny smak zupie pomidorowej, która w efekcie będzie lekko słodkawa oraz pełna aromatu, dzięki tymiankowi i bazylii. Jedwabista, kremowa konsystencja zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Danie restauracyjne wysokich lotów - tak można określić ten przepis na zupę pomidorową.
Pamiętajcie tylko, aby użyć do takiej zupy odpowiednich pomidorów. Tylko mocno dojrzałe w gruncie pomidory się nadają więc jest to sezonowa zupa, którą najlepiej wykonać w sierpniu i wrześniu. Pomidory, które kupujemy w zimie w ogóle się nie sprawdzą i nie warto nawet próbować.
Pieczone pomidory to świetne rozwiązanie dla przepisu na zupę pomidorową. Na koniec warto nasze danie udekorować kostkami fety lub podać naszą zupę z grzankami z wiejskiego chleba i z kawałkiem sera koziego.