Żurek z białą kiełbasą to jeden z pomysłów na obiad kiedy mamy ochotę na jakąś zupkę. Przepis na żurek kojarzy nam się najbardziej z daniem świątecznym jednak polecam częściej dziabnąć sobie taką zupkę. Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i boczkiem to coś więcej niż wrzucone do wody warzywa z kostką rosołową. Dodatkowo tradycyjny żurek to treściwe danie, dające rozgrzewająca moc. Czas przygotowania jaki potrzebujecie na ten przepis na żurek to niecała godzina. A składniki? Podane są obok opisu.
Jeśli ktoś nie lubi za bardzo kwaśnego żuru, chociaż to tak naprawdę podstawa, można dodać odrobinę cukru. Ja oczywiście nie potrzebuję ale z zasady dodaję, bo inaczej sam bym go jadł, ponieważ dzieciaki niestety nie przepadają za kwaśnym smakiem (muszą jeszcze chyba dorosnąć do prawdziwego smaku żurku z białą kiełbasą :) Do tego wszystkiego standardowo dodaję też 2 lub 3 łyżeczki chrzanu tartego, co wyostrza smak zupy. Aby zupa była pełniejsza i bardziej treściwa, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki
Gruby, dobry i smakowy Fanpage: https://www.facebook.com/bigfatdaddypl