Żurek wielkanocny zwany także białym barszczem to jeden z kulinarnych przepisów na Wielkanoc. Taki żurek wielkanocny mimo, że wykonany od postaw nie jest trudnym daniem a nawet można powiedzieć, że jest to jeden z prostszych przepisów na Wielkanoc. Jest wiele składników i dużo czasu zajmuje ten przepis ale wszystko to głównie obieranie i mieszanie wszystkiego razem. Podczas robienia takiego żurku wielkanocnego na pewno będziesz miała czas aby w tym samym czasie przygotowywać inne wybrane potrawy na Wielkanoc. W końcu jeżeli masz do przygotowania kilka dań, to trzeba je robić jednocześnie.
Tak przygotowany żurek wielkanocny, czyli zrobiony na wywarze z jarzyn ma wyjątkowo wspaniały i głęboki smak. A ten przepis na żurek jest na około 3 litry naturalnego bulionu. Sprawdzone przepisy na Wielkanoc to bezpieczna opcja, na której nie popełnicie błędu. Tym bardziej, że w święta, praktycznie każdy oczekuje klasycznych, tradycyjnych dań. W końcu święta to tradycja i podanie na Wielkanoc pomidorowej chyba raczej mocno mija się z celem.