Jeśli chcesz stworzyć szybki obiad wystarczy ci 500 g wieprzowiny mielonej, np. łopatki. Do niej dodajesz 100 g posiekanej białej, słodkiej kapusty. Następnie wsypujesz posiekaną natkę pietruszki. Do miski trafia także pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Nie możemy zapomnieć o ugotowaniu uprzednio 70 g ryżu, który także staje się elementem masy na klopsiki, dzięki swojej kleistości będzie je odpowiednio spajał. Dodajemy jeszcze dwa jajka, oczywiście surowe, które także ułatwią lepienie kuleczek z wieprzowiny. Pozostaje jeszcze doprawienie całości, czyli dodanie soli i pieprzu do smaku. W dalszej kolejności po zmieszaniu wszystkich składników formujemy klopsy, które trafiają na wylaną olejem brytfannę i zostają zalane sosem pomidorowym - passatą. Następnie całość wkładamy do piekarnika na 40 minut. Ustawiamy uprzednio temperaturę na 190 stopni. Pyszne klopsiki, po tym czasie, są już gotowe. To niesamowicie szybki przepis na obiad, który będzie na jednym z pierwszych miejsc na liście tych ulubionych i nie pochłaniających wiele czasu. Jeśli mamy dużo pracy i musimy jeszcze ugotować szybki obiad, warto zainteresować się przepisami na gotowanie błyskawiczne. Pozwoli to zaoszczędzić wiele czasu i jednocześnie zrobić coś pysznego, czym wszyscy domownicy, niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych, będą się zajadać. Wszystkie składniki właściwie masz zawsze pod ręką. W sklepie kupisz gotową passatę i nie musisz robić jej samodzielnie. Wybór dobrej kapusty, także jest niezwykle istotny, aby nadać klopsikom nieco słodyczy. W ten sposób dzięki obecności jeszcze pieprzu i soli masz zapewnione w swoich klopsikach, wszystkie lubiane smaki, czyli ostry, słony i słodki. To pomysł na obiad jak znalazł. Do dzieła i smacznego!