Pieczone jabłka i słodki sos beszamelowy

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Warzywa i owoce
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 23.08.2015 / 10:00
  • Odsłony: 6 670
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

jushyreny

Do poradnika pieczone jabłka i słodki sos beszamelowy przypisano następujące tagi:

Witajcie, Dziś przepis na deser. Bardzo prosty i mało skomplikowany w przygotowaniu. Pieczone jabłka i słodki sos beszamelowy to naprawdę idealne połączenia. Co prawda dodatek korzennych przypraw do beszamelu sprawia, że jest to idealny prosty deser na zimowe wieczory, jednak w naszym klimacie chłodnych dni nie brakuje także latem więc tak na prawdę taki deser sprawdzi się idealnie o każdej porze roku. Ten przepis na pieczone jabłka z beszamelem, to kolejny przepis jaki testuję z książki kucharskiej "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo. Pieczone jabłka 0:25 Słodki sos beszamelowy 0:58 Składniki: Jabłka - 4 sztuki Laski cynamonu - 4 sztuki Masło - 2 łyżki Mąka - 1 łyżka Mleko - 1 szklanka Skórka z 1 sparzonej pomarańczy Goździki - 2 sztuki Gałka muszkatołowa - około 1/2 łyżeczki Mielony sproszkowany imbir - 1/2 łyżeczki Szczypta czarnego pieprzu Cynamon mielony - 1 łyżeczka Przygotowanie: Jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne, do dziury w jabłku włóż laskę cynamonu. Jabłka zawiń w papier do pieczenia i zawiąż sznurkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Gdy jabłka się pieką przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i mieszaj trzepaczką. Następnie stopniowo wlej mleko i cały czas mieszaj trzepaczką. Gotuj sos jeszcze 3-4 minuty (cały czas mieszając), sos powinien zgęstnieć. Następnie dodaj przyprawy i startą skórkę z pomarańczy. Gotuj wszystko jeszcze minutę i zdejmij garnek z ognia. Upieczone jabłka wyjmij z piekarnika, rozwiń z papieru do pieczenia, wyjmij laskę cynamonu i w dziurkę wlej solidną porcję beszamelu. Pieczone jabłka w tej wersji z nietypowym bo słodkim beszamelem są naprawdę pyszne. Fajny pomysł na jabłka z procentami mają też tu :) https://www.youtube.com/watch?v=LzArg4ZEkVU , to będzie następny przepis na jabłka, który wypróbuję :) Więcej przepisów z książki Rachel Khoo, które testowałam w tym tygodniu znajdziecie tu: Sałatka z kaszanką: https://www.youtube.com/watch?v=fHokg3QmUjA Chleb z lawendą i rozmarynem: https://www.youtube.com/watch?v=VgvjoRFHOKA Przepis na szparagi po parysku: https://www.youtube.com/watch?v=RlYVJhBEDpc Znajdziecie mnie także tu: Zdjęcia ślubne i nie tylko: http://www.panifotograf.eu/ Blog fotograficzny: http://www.panifotograf.eu/blog/ Blog kulinarny: http://www.panifotografgotuje.eu/ Instagram: https://instagram.com/pani_fotograf_agnieszka Facebook: https://www.facebook.com/PaniFotograf.eu Facebook Pani Fotograf gotuje: https://www.facebook.com/PaniFotografGotuje

Kategoria: Warzywa i owoce

Skomentuj poradnik

Poradnik Pieczone jabłka i słodki sos beszamelowy skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków