Przepis na włoskie pieczywo focaccia

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Pieczywo
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 02.03.2018 / 11:00
  • Odsłony: 1 645
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika przepis na włoskie pieczywo focaccia przypisano następujące tagi:

Domowe pieczywo do świetna alternatywa dla produktów dostępnych w sklepach. Samodzielnie przygotowane wypieki są zawsze świeże, smaczne i nie zawierają chemicznych dodatków. Bez problemu znajdziemy także prosty przepis na chleb, którego przygotowanie nie jest czasochłonne ani skomplikowane. Z tego poradnika dowiemy się jak zrobić focaccię, którą można wykorzystać jako dodatek do wielu różnych dań.

Kuchnia włoska cały czas cieszy się ogromną popularnością. Trudno się temu dziwić, ponieważ potrawy tej kuchni wyróżniają się bogatym smakiem i aromatem. Do najsłynniejszych dań pochodzących z tego kraju zalicza się pizza, jednak warto pamiętać, że w Italii znajdziemy również wiele innych ciekawych inspiracji kulinarnych. Focaccia także wywodzi się z kuchni włoskiej. Jest to pieczywo, które stanowi podstawę do przygotowania pizzy, ale znajduje także inne zastosowania. W każdym regionie Włoch można znaleźć nieco inną odmianę tego przepisu, na przykład z solą i ziołami, oliwą lub z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów. Focaccia przepis jest mało skomplikowany, a przygotowanie takiego pieczywa zajmuje jedynie kilka chwil. Obejrzyj film i zobacz łatwy przepis na chleb, który bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu.

Focaccia robiona jest z mąki, ciepłego mleka, maślanki, drożdży i oliwy. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i odstawić przygotowane w ten sposób ciasto do wyrośnięcia. To włoskie pieczywo można podawać z czosnkiem, oliwą, oregano, serem oraz wieloma innymi dodatkami i przyprawami. Najlepiej smakuje ciepła, wyjęta prosto z piekarnika. Gorąco polecam wszystkim kulinarnym zapaleńcom.

  • SKŁADNIKI

  • 600 gram mąki
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 100 ml maślanki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała główka czosnku
  • suszone oregano
  • sól gruboziarnista
  • starty ser grana padano

Kategoria: Pieczywo

Skomentuj poradnik

Poradnik Przepis na włoskie pieczywo focaccia skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków