Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Pyszny obiad - kurczak po wietnamsku z trawą cytrynową

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Drób
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 11.05.2018 / 16:00
  • Odsłony: 968
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika pyszny obiad - kurczak po wietnamsku z trawą cytrynową przypisano następujące tagi:

Dania z kurczaka należą do najprostszych przepisów na obiad, które można wyjątkowo szybko przygotować dodając różnego typu przyprawy dla uzyskania bardziej egzotycznych smaków. Tym razem prezentujemy obiad z drobiu na sposób wietnamski, z dodatkiem trawy cytrynowej, która nadaje mu odświeżający zapach i smak.
Do wykonania tego przepisu na obiad potrzebujemy około pół kilograma mięsa z kurczaka z udek ze skórą, która powoduje, że w momencie smażenia mięsa uzyskamy bardziej chrupiące kawałki. Głównym składnikiem aromatycznym jest trawa cytrynowa – posiekana jedna pałeczka świeżej trawy, z której wcześniej ściągamy łykowatą osłonkę. Dodatkowo do smaku przygotowujemy chili, posiekany czosnek, zielony szczypiorek, a także słony składnik, jakim w tym przypadku będzie sos rybny.
Na rozgrzanym oleju roślinnym układamy mięso kurczaka
skórą do dołu i obsmażamy całość do uzyskania złocistej skórki. Dodajemy następnie do nich drobno pokrojoną cebulkę, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i drobno posiekany kawałek imbiru świeżego. Następnie dodajemy trawę cytrynową, dwie łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego, jeśli ktoś nie przepada za smakiem sosu rybnego. Całość zaostrzamy dodatkiem papryczki chili, najlepiej świeżej lub suszonymi płatkami, jeśli akurat nie mamy świeżej pod ręką. Na koniec dodajemy dwie łyżki miodu lub cukru, które pozwalają oblepić mięso z kurczaka wszystkimi przyprawami i zostawiamy jeszcze mięso na dwie minuty w rondlu.
Takie dania z kurczaka smakują świetnie z białym ryżem. Może to być ryż jaśminowy lub basmati oraz zielonym dodatkiem typu posiekana dymka, kolendra lub bazylia – według uznania.

  • SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa z udka kurczaka ze skórą
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 czerwone chili
  • 1 biała cebula
  • 1 drobno posiekana łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • biały ryż
  • posiekana dymka lub kolendra

Kategoria: Dania mięsne > Drób

Skomentuj poradnik

Poradnik Pyszny obiad - kurczak po wietnamsku z trawą cytrynową skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków