Ryż czosnkowy - świetny pomysł na obiad

Poradnik dodany przez: kejsza
9269 0

Ryż czosnkowy może być znakomitym dodatkiem do dań z sosem, ale może być też jedzony jako indywidualne danie, na przykład z jajkiem sadzonym lub jako wegetariańskie risotto. Taki pomysł na ryż z czosnkiem to wyjątkowo szybki obiad do zrobienia w momencie, kiedy jesteśmy ograniczeni czasowo lub cenimy sobie ryż i makarony jako alternatywę dla mięsa. Przepisy na dania z ryżem pochodzące z krajów azjatyckich lub Włoch cieszą się od dawna popularnością ze względu na swój aromat i wyjątkowy smak, który znajdziemy także w prezentowanym powyżej przepisie.
Do przygotowania tego dania wkładamy najpierw na patelnię lub do garnka z grubym dnem dużą ilość masła oraz oliwki z oliwek, która zapobiegnie przypalaniu się masła. Dodajemy sześć pokrojonych w plasterki ząbków czosnku i przysmażamy, starając się ich jednak nie przypalić, bowiem tracą wtedy swój smak i stają się gorzkie. Przysmażony czosnek oddaje swój aromat masłu i oliwie i można go wyjąć, stosując jako posypkę na gotowe danie. Następnie dodajemy do oliwy i masła 200 gram ryżu – może to być ryż jaśminowy lub arborio do risotto. Po dwóch minutach przysmażania ryżu dodajemy bulionu. Może to być bulion drobiowy, wołowo-drobiowy lub po prostu zwykła woda z solą. Na średnim ogniu pod przykryciem gotujemy następnie ryż do momentu wchłonięcia przez niego wszystkich aromatów i płynu. Ostatnim szlifem nadającym daniu aromatu to dodanie posiekanej dymki oraz uprażonych wcześniej płatków czosnku. Tak podany ryż to znakomite danie na obiad dla znajomych lub rodziny, który na pewno będzie cieszył się wśród nich sporym uznaniem. Polecam serdecznie.

Do poradnika Ryż czosnkowy - świetny pomysł na obiad przypisano następujące tagi:

risotto obiad ryż ryż i makarony szybki obiad przepisy na dania z ryżem

Skomentuj poradnik

Poradnik Ryż czosnkowy - świetny pomysł na obiad skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...