Soczysta szynka pieczona w całości

Poradnik dodany przez: ugotowana 17 Apr, 2018 - Wieprzowina
5005 0

Szynka pieczona soczysta to idealne danie na uroczysty rodzinny niedzielny obiad lub obiad świąteczny. Ten pomysł na niedzielny obiad wymaga dość dużej liczby składników oraz sporo czasu, ale w sumie niewiele pracy. Szynka pieczona - najlepiej, aby był to spory jej kawałek, razem z kością, skórą i tłuszczem, w których kryje się główny smak tej potrawy. Taki kawałek wieprzowiny warto zamówić wcześniej u zaufanego rzeźnika, aby mieć pewność, że dostaniemy mięso naprawdę wysokiej jakości. Do przygotowania tego dania z piekarnika będziemy także potrzebowali warzyw: pokrojonej jednej marchewki, jednej pietruszki, jednej cebuli oraz jednego pora. Warto przygotować sobie także przyprawy: łyżkę majeranku, trzy ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego, dwóch-trzech łyżek chrzanu, dwóch-trzech łyżek musztardy francuskiej, czterech łyżek miodu i trzech łyżek cytrynówki. Szynkę lekko przyprawiamy pieprzem świeżo mielonym, następnie solimy, posypujemy majerankiem nacierając wieprzowinę ze wszystkich stron. Tak przyprawiona szynka trafia do garnka razem z warzywami i przyprawami, a następnie zalewamy szynkę wodą, tak aby je przykryła w całości. Gotujemy ją na średnim ogniu, w zależności od wagi liczymy godzinę na każdy kilogram szynki. Z miodu, chrzanu, cytrynówki i musztardy przygotowujemy glazurę do polewania szynki. Po ugotowaniu mięsa nacinamy skórę i tłuszcz szynki w romby. Przekładamy szynkę do blaszki i smarujemy jej skórę glazurą. Nie zużywamy jej całej od razu, ponieważ będziemy smarować nią szynkę wielokrotnie. Pieczemy pół godziny w temperaturze 160 stopni, na grzaniu typu góra-dół. Po tym czasie ponownie glazurujemy szynkę i znów wkładamy ją do piekarnika w tej samej temperaturze, tym razem na godzinę. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Ostatni raz glazurujemy szynkę i pieczemy do momentu zyskania przez mięso chrupiącej skórki.

https://www.youtube.com/channel/UCiWXI8XDS4lEBwqWi-enu0A

Tutaj znajdziecie przepis tekstowy: http://przepisyjoli.com/2018/03/szynka-pieczona-w-calosci-przepis-na-soczysta-szynke/

Składniki:

  • 4.5 kg szynki (ze skórą i kością)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (w ziarnach)
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • Przepis na domowy chrzan: https://przepisyjoli.com/2015/04/chrzan/
  • 3 łyżki cytrynówki: https://youtu.be/RiPwBtlQjv0
  • sól i pieprz

Film znajduje się w:

Do poradnika Soczysta szynka pieczona w całości przypisano następujące tagi:

wieprzowina niedzielny obiad szynka pieczona pomysł na niedzielny obiad dania z piekarnika szynka pieczona soczysta

Skomentuj poradnik

Poradnik Soczysta szynka pieczona w całości skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...