Zrazy zawijane w których się zakochasz

Poradnik dodany przez: Zenderos
2229 0

Zrazy znane także jako rolady śląskie to tradycyjne polskie danie obiadowe na prosty obiad, który docenią wszyscy domownicy lubiący mięso. Powinny być mięciutkie, delikatnie przysmażone po czym uduszone, z pysznymi dodatkami, które rozpływają się w ustach po zjedzeniu kawałka. W powyższym filmie prezentujemy więc krok po kroku, jak przygotować zrazy wołowe jako pomysł na obiad do podania z kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną.

Plastry wołowiny rozbijamy na cieńsze tłuczkiem do mięsa, a następnie smarujemy je musztardą. Kroimy w paski boczek wędzony, cebulę w piórka, a ogórka kiszonego w cienkie słupki i te składniki nakładamy na środek zrazów. Następnie zawijamy je w ruloniki, które spinamy z dwóch stron wykałaczkami, aby nie rozpadły się przy smażeniu i duszeniu mięsa. Następnie zrazy wołowepodsmażamy z obu stron do zrumieniania się mięsa na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą do smażenia. Smażenie z obu stron zajmie jakieś dwie minuty. Podsmażone zrazy wołowe przekładamy do głębszego garnka, zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym na wysokość zrazów i wstawiamy ją na mały ogień. Warto dolać do nich także zeskrobane resztki z patelni razem z olejem. Następnie dusimy zrazy przez półtorej do dwóch godzin, co jakiś czas mieszając bulion, ewentualnie dolewając do niego wody, jeśli za dużo wyparuje. Jeśli chcemy zrobić nieco gęstszy sos, należy użyć do zagęszczenia łyżki mąki, rozrobionej z zimną wodą. Całość można podawać jako danie obiadowe z dodatkiem klusków kładzionych, klusków śląskich, kopytek lub kaszy gryczanej i sałatką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Subnij: https://www.youtube.com/channel/UCrt2--oRLLqPdRrQ9RtIh7Q?sub_confirmation=1 

Film znajduje się w:

Do poradnika Zrazy zawijane w których się zakochasz przypisano następujące tagi:

wołowina zrazy pomysł na obiad prosty obiad zrazy wołowe

Skomentuj poradnik

Poradnik Zrazy zawijane w których się zakochasz skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...